top of page
Neuron.webp

NRT

Wat is NRT en wat kan het voor jou doen?

Wat is NRT?

Neural Reset Therapy is gebaseerd op twee neurologische Wetten:

De Wet van Reciproke Inhibitie en de Wet van Symmetrie


Reciproke Inhibitie:
Simpel gezegd: wanneer het centrale zenuwstelsel een signaal stuurt naar een spier dan wordt de spier die de tegenovergestelde beweging doet (bv biceps/triceps) juist geremd en zal dus gelijktijdig (moeten) ontspannen. 
Als tegenovergestelde spieren konden aanspannen op hetzelfde moment, dan kan er een spierscheur optreden. Dit kan tijdens fysieke activiteiten gebeuren. Echter door Reciproke Inhibitie wordt dit meestal voorkomen. In NRT werken heel vaak dus met de tegenovergestelde spier van een pijnlijke spier, daardoor is de therapie niet pijnlijk omdat we je juist niet vragen om de pijnlijke spier aan te spannen. 

Pfluger’s Wet van Symmetrie

Pfluger ontdekte tijdens zijn werk op het menselijk lichaam dat bij voldoende intensieve stimulatie van een spier ook een dezelfde spierreactie ontstaat aan de identieke tweelingspier. Oftewel, zelfs wanneer uw spier te pijnlijk is om te bewegen of dat ik het niet kan aanraken (door bv. brandwonden of kneusingen naar aanleiding van een val) dan kan ik de pijnlijke spier toch behandelen door de identieke spier aan de andere kant van het lichaam te behandelen en dan toch net zo snel een reset te verkrijgen in de pijnlijk spier! Dit bijzondere fenomeen is genaamd de Twin Reset. Voor veel mensen schept dit mogelijkheden om toch behandeld te kunnen worden! 

Bovenstaande informatie komt van de officiële website van NRT.

https://www.nrtnederland.nl/wat-is-nrt/

Hoe werkt NRT?

In uw lichaam zitten speciale zenuwbundels, genaamd mechanoreceptoren. Deze receptoren reageren bijvoorbeeld op druk, snelheid, trillingen, stretch en andere stimuleringen.

Tijdens NRT activeert de therapeut gedurende een korte tijd de mechanoreceptoren van deze spier of door de spier in een bepaalde stand te houden of deze in een bepaalde richting te bewegen. De receptoren sturen deze boodschap naar het centrale zenuwstelsel, die de spier zal ‘resetten’ tot een normale optimale neurologische tonus. Door deze ‘reset’ zal de pijn in een stramme of pijnlijke spier vaak binnen tientallen seconden aanzienlijk verminderen of verdwijnen.

Medische uitleg:

Wanneer spieren worden gereset dan heeft dat niet alleen effect op de grotere spieren maar ook de kleine spieren die in het bloed en lymfevatenstelsel zitten. Dit opent de microcirculatie. Zodra de zenuwen genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgen en hun afvalstoffen vanuit het metabolisme kunnen uitscheiden kunnen de zenuwen neurotransmitters produceren. En de neurotransmitter zijn in staat signalen door te geven. Dit is waarom een eenmalige NRT behandeling een verlengend verjongend effect op het weefsel heeft. Om een nog beter resultaat te verkrijgen zou het beter zijn om meerdere NRT sessies te doen.

Bovenstaande informatie komt van de officiële website van NRT.

https://www.nrtnederland.nl/hoe-werkt-nrt/

Voor wie is NRT?

Ik heb training gehad in het geven van een NRT behandeling voor mensen. De principes heb ik ook gebruikt op paarden en honden wat perfect werkte, echter ben ik hier niet voor gecertificeerd. Dit betekent dus dat ik mijn kennis voor mensen heb omgezet naar dieren.

Meer informatie

Wil je meer informatie over NRT? Neem een contact met me op of neem een kijkje op de nationale website van NRT.

bottom of page