top of page

Veelgestelde vragen

Het antwoord op uw vragen

Wat is osteopathie?

Osteopathie betekent letterlijk: leer van de botten. Wij als osteopaten doen zo veel meer dan het kijken naar de botten. We kijken naar spieren, bindweefsel, organen en emotie. Door naar het hele dier te kijken en niet alleen naar het specifieke probleem, helpen we het dier zo veel mogelijk.

Wanneer moet ik mijn dier laten behandelen?

Het is goed om eens in het half jaar een check te doen. Paarden laten niet altijd zien of ze pijn hebben, dit komt doordat het prooidieren zijn. Zwakte laten zien betekent een makkelijker doelwit zijn.
Bij problemen is het altijd belangrijk om iemand in te schakelen. Onder problemen vallen: protesteren, singelhappen, gedragsproblematiek, één kant duidelijk moeilijker vinden tijdens het trainen, boos kijken als ze het zadel zien of gevoeligheid tijdens het borstelen.

Hoe lang duurt een behandeling?

De eerste behandeling duurt meestal 1,5 uur. Dit is omdat hier ook een anamnese bij wordt afgenomen. De anamnese is de vragenlijst waardoor ik een duidelijk beeld krijg van het dier en de klachten. Een behandeling binnen een maand na de eerste behandeling zal wat korter duren, ongeveer een uur.

Hoe werkt NRT?

Simpel gezegd: door genoeg stimulans te geven aan speciale receptoren in de spieren kun je de pijn, zonder deze plek zelf aan te raken, merkbaar verminderen.

In uw lichaam zitten speciale zenuwbundels, genaamd mechanoreceptoren. Deze receptoren reageren bijvoorbeeld op druk, snelheid, trillingen, stretch en andere stimuleringen.

Tijdens NRT activeert de therapeut gedurende een korte tijd de mechanoreceptoren van deze spier of door de spier in een bepaalde stand te houden of deze in een bepaalde richting te bewegen. De receptoren sturen deze boodschap naar het centrale zenuwstelsel, die de spier zal ‘resetten’ tot een normale optimale neurologische tonus. Door deze ‘reset’ zal de pijn in een stramme of pijnlijke spier vaak binnen tientallen seconden aanzienlijk verminderen of verdwijnen.

Zie de officiële website voor meer informatie: https://www.nrtnederland.nl/hoe-werkt-nrt/

Veelgestelde vragen: Veelgestelde vragen
bottom of page